Å ta valg ved myntkast gir større glede enn å ikke ta valg
Endring kan være vanskelig og skummelt, men det er en helt nødvendig og essensiell del av livet. Til tross for at endring hele tiden skjer, kan det være vanskelig å ta større avgjørelser knyttet til jobb, forhold, venner og barn. Det finnes mange måter å jobbe med å håndtere en av livets uunngåelige realiteter som er endring, men det jeg ønsker å dele med deg i dag, er knyttet opp mot hva forskningen sier om folk som endret seg, sammenlignet med folk som ikke endret seg. Blir vi lykkeligere av endring, eller at ting forblir som de var.
Steven D. Levitt, forfatter av Freakonomics og professor ved University of Chicago, fant nemlig ut i sin studie "Heads or Tails: The Impact of a Coin Toss on Major Life Decisions and Subsequent Happiness", ut at de som sliter med å ta store livsavgjørelser faktisk blir lykkeligere etter to og seks måneder dersom de bare tar en avgjørelse, selv om valget ble tatt ved et myntkast. Det spilte altså ingen rolle hvilket utfall det ble. Det viktigste var at personen tok et valg. De som opprettholdt status quo, var derimot ikke så lykkelige to og seks måneder senere, som dem som hadde tatt en avgjørelse. Bare det å ta et valg var nøkkelen til at de følte seg lykkeligere.
Det burde med andre ord være håp, uansett hvor i endringsprosessen du er. Det viktigste er å gjøre noe for din langvarige lykke. Samtidig fører også handling til at du kan lære av noe tiltaket du tok. Ingen handling, gir ingen lærdom, og mindre lykke på sikt. Spørsmålet til slutt blir jo da, om vi generelt er for forsiktige og redd for å ta valg i livet, og om vi burde tørre mer for å bli lykkeligere?