Hvorfor smarttelefonen din ikke er en god mental pause
Når du har fått nok av jobb, andre mennesker, eller hverdagslige gjøremål, hvilke vaner har du da for å gi deg selv en skikkelig mental pause? Når man ser rundt seg så vil jeg tørre å påstå at smarttelefonene våre har blitt den nye sigaretten, og i dette tilfellet sigaretten til noen som røyker flere tyvepakninger om dagen. Så fort vi har litt dødtid så skal denne dødtiden fylles. Ifølge en studie fra 2015 så sjekker vi smarttelefonen vår 150 ganger om dagen. Det er med andre ord hvert sjette minutt! Om dette har blitt bedre de siste årene er jeg i sterk tvil om. Med dette i bakhodet, når får egentlig hjernen vår en skikkelig god pause?
Det kan for mange føles ut som om det å gripe etter telefonen er en pause fra hverdagen hvor vi kan se på noe underholdende eller kommunisere med kjente. Allikevel så viser det seg at det å bruke smarttelefonen som en mental pause ikke er noen skikkelig pause for hjernen vår ifølge en studie fra Rutgers University fra 2019. De fant nemlig ut at det å bruke smarttelefonen til å ta en pause fra mentalt utfordrende oppgaver ikke gir hjernen mulighet til å lade seg opp effektivt, og kan resultere i dårligere prestasjoner under påfølgende oppgaver.
I studien som ble gjort, ble grupper av college-studenter bedt om å løse utfordrende ord-puslespill. Halvveis i oppgaven skulle de ta seg en pause, og de ulike gruppene ble satt til å fylle pausen med litt ulike aktiviteter. En gruppe brukte smarttelefonen sin i pausen, andre brukte papir eller PC i pausen, mens andre ikke tok pause i det hele tatt. De som brukte mobil, papir eller PC ble bedt om å skrive ned tre ting de ville kjøpt med et spesifikt budsjett og forklare hvorfor de ville kjøpt disse tingene. Dette gjorde de da henholdsvis på smarttelefon, på papir eller på en PC. Det man fant var at de som tok pause med å bruke smarttelefonen sin hadde størst mental tretthet og var blant de som var i dårligst stand til å løse oppgavene etter pausen. Resultatene til de som tok en mobilpause var sammenlignbare med de som ikke hadde tatt en pause i det hele tatt, og de klarte bare så vidt å slå de som ikke hadde noen pause mellom oppgavene. Derimot gjorde mobilgruppen det dårligere enn alle andre grupper. De som tok en pause med mobiltelefonen brukte 19% lengre tid på resten av oppgavene og løste 22% færre problemer enn personene i de andre gruppene samlet.
Det vi kan ta med oss fra denne studien er at det koster hjernen vår noe hver gang vi griper etter smarttelefonen så fort vi har noe tid til overs. Smarttelefonen vår er med andre ord ingen god pause og avkobling for hjernen vår, og det koster oss i oppgaven vi skal gjøre etterpå. Tenk derfor gjennom neste gang du trenger en mental pause, om du ikke heller skal legge bort telefonen og gi hjernen din en god pause, slik at du kan få mer ut av dagen din. En slik pause kan til eksempel være meditasjon, gå deg en tur, trene eller noen enkle pusteøvelser.