Hvorfor du bør bygge et ‘ekstra’ ordinært liv, fremfor å bli spesiell: 7 viktige områder å jobbe med, for et helt ordinært liv.
Et begrenset intellekt vil søke etter å bli bedre enn andre og noe spesielt, mens nøkkelen til glede og indre ro ligger i å bli en del av helheten som noe helt ordinært
Et stort steg alle kan ta i sin reise til et bedre liv med større grad av indre ro og glede, er å innse at vi alle er helt ordinære. Dersom vi tok ideen om at vi alle her helt ordinære enda lenger, og søkte etter å bli ‘ekstra’ ordinære, hvordan ville dette endre livet vårt til det bedre? Vi snakker da ikke om å bli ekstraordinære, som i den forstand at vi skal bli spesielle eller bedre enn andre. Snarere tvert imot, så bør vi søke å bli enda mer ordinære enn folk flest.
Det er et viktig første steg å innse at vi alle bare er meningsløse støvkorn i det store og hele. Det å være ‘ekstra’ ordinær, betyr at du ikke prøver å være noe spesielt, eller bedre enn andre. Å bli best i klassen, best på fotballaget, eller å slå alle andre for å sikre din plass som en suksessrik voksen person, er det det å være spesiell handler om. Dette er noe vi blir lært til fra tidlig alder. Men hvilke mentale vaner underbygger en slik mentalitet, og hva gjør det med oss og verden? Ved at du søker etter å bli den beste, sier dette implisitt at du liker andres manglende evne og lidelse når de ikke vinner. Det handler ikke om at du skal bli ditt fulle deg, men det handler om du skal være bedre enn andre hele tiden. Dette er tegnet på et begrenset intellekt. Et intellekt som ønsker å vise verden at det er noe spesielt.
Vi ønsker alle å leve ut vårt potensiale og bli en fullverdig utgave av oss selv, men problemet er at vi ikke vet hva et fullverdig liv er for noe. Vi lider på grunn av vår store frihet som mennesker, og vårt behov for å knytte oss til noe som gir mening. Uten dette forstår vi ikke hva dette livet er godt for. Men det å velge og søke signifikans, og det å være spesiell, innebærer at man ser på seg selv som separat fra andre og verden. Hvis man er en del av alt, er man ikke spesiell. Men dersom man ser på seg selv som unik, best og annerledes, er man plutselig ikke en del av helheten som er livet. Man kan ikke bygge et lykkelig liv på en slik tankegang. Det vil verken gi deg det beste livet du kunne fått, eller være holdbart i lengden. Det er dømt til å mislykkes. Selvaktualisering er en del av kulturen vår, og handler ofte om å prestere og være unik. Det er derfor viktig å reflektere over hva kulturen vår er, og innse at den nok har sine mangler og ikke er fullkommen. Kulturen vår kan nytes, men det er ikke et godt verktøy for å finne svar på hva sannheten for et fullkomment liv er. Og med det som utgangspunkt, kan du begynne å stille spørsmål med hva som skal til for å leve et fullverdig liv, og hvorfor det å være ‘ekstra’ ordinær, vil være et mye bedre utgangspunkt for glede, indre ro og tilfredshet, fremfor å begynne med utgangspunkt i at du skal bli noe spesielt, og med det også separert fra andre mennesker og dine omgivelser.
Selv om du er ‘ekstra’ ordinær kan du fortsatt sette deg mål og oppnå disse, men utgangspunktet ditt er et verdigrunnlag som er godt for deg og verden
Å være ‘ekstra’ ordinær, betyr at du er en del av alt rundt deg, og ikke separat. Det betyr ikke at du ikke skal sette deg mål, utvikle deg, og oppnå målene dine. Men det handler om å finne et utgangspunkt for ditt liv, som er basert på verdier som vil gagne deg på lang sikt, og som ikke bare vil være kortvarige og ufullstendige. Ser du på deg selv som en del av helheten rundt deg, vil du ta bedre avgjørelser for deg og verden. Du vil handle til din og andres beste, og du vil sette mål som vil gjøre både deg og verden godt, både i dag og på lang sikt.
Dette leder oss til spørsmålet om hvordan man kan begynne å leve et mer ordinært liv, hvor målet ikke er å være, eller fremstå som bedre og mer spesiell enn andre. Men som en del av en helhet, hvor du kan være ditt fulle deg, uten å måtte skille deg fra andre mennesker og verden, og samtidig få til det du ønsker å skape i livet ditt.
7 viktige områder å jobbe med, for et ‘ekstra’ ordinært liv:
1. Lev med utgangspunkt i at du er og har nok, og legg bak deg mangelmentaliteten
Mange av oss lever et liv i mangel på noe. Enten det er at vi mangler penger, tid eller prestisje, så er det ofte noe vi mangler, og gjerne skulle hatt mer av. Et viktig og grunnleggende spørsmål å stille seg, er hva du egentlig trenger? Og hvorfor trenger du det du føler at du mangler?
Har du innsett hvor god hjernen din er til å få deg til å tro at lykken kommer i fremtiden, bare du får den nye jobben, eller bare litt mer penger? Eller hva om du bare hadde hatt litt mer suksess, ville ikke da alt bli bra? Dette er en lek hjernen din elsker å leke med deg. Men har det noen gang fungert? Har du noen gang kommet til et punkt hvor hjernen din sluttet å søke etter den neste tingen som skal gjøre deg lykkelig? Svaret er nei. Hjernen din vil fortsette å søke etter nye ting, som lover lykke i fremtiden. Derfor blir din oppgave å returnere til dette øyeblikket, og finne glede i akkurat det du har, her og nå. Det er uansett her og nå du kan ha det bra, ikke i fremtiden. Dersom det er noe du trenger, så kan du kun begynne å jobbe for det her og nå, og ikke i fremtiden. Og på veien dit, vil du oppnå bedre resultater om du handler fra en mentalitet om at du har og er nok. Det vil gi mer ro og glede.
Det å leve i en mangelmentalitet, undergraver din livsglede, fordi den forteller deg at du ikke er bra nok, eller har nok. Disse tankene underbygger en dragning mot å søke etter å bli mer spesiell i fremtiden, slik at du kan tilfredsstille disse mangelbehovene. Noe som ikke vil føre deg noe som helst sted, fordi glede begynner bare i dette øyeblikket, samtidig som det er skummelt å sette din lykke i hendene på eksterne ting og hendelser. Begynn derfor med det utgangspunktet at du er nok og har nok, så vil behovet for å slå andre og bli spesiell falle bort. Med det som utgangspunkt kan du leve et liv med verdier som vil peke deg i retning av mening og glede, fremfor å fylle tomrom som egentlig ikke eksisterer.
2. Gjør medfølelse og sårbarhet til din superevne, og legg bort skam og fasade
Mange lever i skam, fordi de frykter det å være sårbar og vise sine “svakheter”. Skam og fasade, leder til unngåelse av den viktige egenskapen av å være sårbar, og er med på å underbygge egoets ønske om å være spesiell og unik. Alle har vi skammet oss over noe, men det er ikke alle som ser på sårbarhet som en styrke og deler med andre. Men skal du virkelig leve et liv som et ‘ekstra’ ordinært menneske, er det få ting som er mer ordinært enn å dyrke sårbarhet gjennom deling av skam. Noe som både gjør oss vel, styrker våre relasjoner og bidrar til en verden med mer åpenhet. Sårbarhet er godt for vår psykiske helse, i motsetning til skam, som er korrelert med en haug av negative effekter som depresjon, avhengighet, selvmord, vold, spiseforstyrrelser m.m. (Brene Brown).
3. Ta utgangspunkt i deg selv, og ikke sammenlign deg med andre
Det å bruke andre mennesker til å sammenligne oss selv med, er ingen god oppskrift på verken å bli glade eller ‘ekstra’ ordinære. Det at du sammenligner deg med andre, underbygger det at noen må være bedre eller dårligere enn andre her i livet. Ta heller utgangspunkt i hva du ønsker å oppnå med livet ditt, og ikke bruk andre som referanser på hva som er bra eller ønskelig. Du kan la deg inspirere av andre, men å sette din kurs ut ifra en sammenligning med andre, vil føre deg på avveier.
4. Se på deg selv som del av alt rundt deg, og ikke viktig, så vil folk høre på deg
Den som forsøker å oppnå innflytelse og få sin stemme hørt gjennom å være viktig, vil fort miste fotfeste. Er du derimot en del av helheten, og en ‘ekstra’ ordinær person, vil folk føle en større grad av tilknytning til deg. Du prøver ikke å være viktig, men deg selv, og gjennom å være ordinær, vil du nå ut til flere på en sterkere måte. Så fort du forsøker å heve deg over andre, og slå andre, har du bygget din innflytelse i verden på et verdigrunnlag som ikke kan vare, fordi du ikke ser på deg selv som en del av det hele. Dette vil skinne igjennom, og du vil miste din stemme og innflytelse hos folk.
5. Jobb lykkelig, fremfor å jobbe hardt
Hvor ofte har du ikke blitt fortalt at du må jobbe hardt, trene hardt og studere hardt, for å lykkes i livet? Hvorfor har vi aldri blitt fortalt at vi skal jobbe lykkelig, trene lykkelig eller studere lykkelig? Dersom du har som utgangspunkt at alt du skal gjøre, skal du gjøre hardt, så vil du ikke få så mye glede, ro og letthet i livet ditt. Dersom du heller velger å møte hver oppgave du går løs på med den tanken at du skal gjøre den med glede, fremfor med anstrengelse og kraft, vil du fort få et helt annet liv.
Det å jobbe hardt, bunner også i at man må gjøre nettopp dette for å slå andre, komme før andre. Men til hvilken pris? Det kan jo også tenkes at resultatene også blir bedre, dersom glede over arbeidet blir den nye vanen din, fremfor kraft og hardhet. Det kan også hende at du innser at du må gjøre noe annet enn du gjør i dag, dersom glede er formålet med jobben, fremfor at alt handler om å kjøre på hardest mulig, og komme til toppen. Hvis målet med livet er å komme først, hva er det du da kommer først til? Velg heller en lykkelig vei, og legg bak deg den harde jobbingen og konkurransen, så vil resultatet bli så mye bedre.
6. Tren deg selv til å ikke tro på det egoet ditt forteller deg om at du ikke er en del av alt rundt deg
En stor felle du kan gå i på søken etter det ordinære, er at egoet ditt gjerne vil fortelle deg at du enten ikke er bra nok, eller at du er bedre enn andre. Dette vil være noe det er verdt å følge med på, der egoet ditt ofte vil styre deg bort fra det ordinære. Hverken tanken om at du er bedre, eller mindre verdt enn andre, vil gagne deg, og vil forme hvordan du ser på verden. Vær derfor obs på at du ikke går i den fellen og tror på dine tanker når de forteller deg at du er bedre eller dårligere enn andre, men heller trener deg på å la disse tankene passere forbi som skyer på himmelen, og returner til følelsen av at alt rundt deg er en like stor del av deg som det kjæreste du har i livet.
7. Vær villig til å begynne på nytt, og gi avkall på det som har vært
Ikke vær redd for å begynne på nytt, og gi avkall på det som har vært. Hvordan ellers skal du kunne skape et nytt liv med utgangspunkt i det du ønsker å bruke livet på, og bli den personen du ønsker å være? På et eller annet tidspunkt må vi alle ta et oppgjør med hva vi jobber med, hvem vi bor med, hvor vi bor, og hvem vi er som menneske, for å kunne være den vi ønsker å være. Det er ikke sikkert du trenger å endre på mye, men kanskje du også må det. Det er så lett at man blir fanget i tankegangen om “senkede kostnader”, hvor man føler at man har lagt igjen så mye tid, penger og energi i noe, at man gjerne ikke vil gi slipp på det. Dette til tross for at det man har investert i, ikke lenger gjør en noe godt. For å få noe nytt, må du gjøre noe på en ny måte. For å bli en del av helheten, knytte tette bånd med andre mennesker, oppnå indre ro og balanse, så er du avhengig av å tørre og prøve noe nytt. Og i noen tilfeller, må du begynne helt på nytt, for å skape en indre og ytre verden som vil gjøre deg godt på lang sikt.