Hvor er de norske "gig-jobbene" for informasjonsarbeidere?
De siste fire årene av mitt liv har jeg jobbet som foredragsholder og personlig trener som selvstendig næringsdrivende, og blitt en del av gig-økonomien som er på sterk anmarsj i land som USA og Storbritannia. Den siste tiden har jeg sett meg om etter mulige lærerike og utfordrende HR-prosjekter med tidshorisont på 6-12 måneder hos norske bedrifters, med utgangspunkt i at jeg ønsker å jobbe som en deltids freelancer. Å finne seg en lengre, midlertidig, deltids prosjektstilling hos en norsk bedrift, har for min del vist seg å være en svært utfordrende oppgave. Nå lurer jeg på hvorfor det er så vanskelig å være en del av gig-økonomien i Norge som informasjonsarbeider, og om jeg har gått glipp av noe siden jeg opplever det som så krevende å få tilgang på prosjektbaserte jobber for frilanser?
I USA viser en fersk rapport fra Mckinsey at 36% av mennesker med jobb som besvarte undersøkelsen “American Opportunity Survey” (tilsvarende 58 millioner amerikanere) identifisere seg selv som selvstendige arbeidstakere (frilansere). Dette utgjør en 9% økning fra 2016, og prognoser fra Statista anslår at innen 2027 så vil omtrent 50% av amerikanere ha tatt del i gig-økonomien. Globalt anslås det at det finnes 1.1 milliarder frilansere, hvor “skilled services” utgjør 45%. Ifølge en ny rapport “A glimpse into the future of work” fra konsulentfirmaet Kearney, kommer det frem at i tiden fremover vil jobber vil bli erstattet av oppgaver. Dette betyr at gig-økonomien blir relevant for å fylle behovet til organisasjoner i fremtiden. Til tross for disse trendene, så opplever jeg likevel at vi i Norge er helt i startgropen av denne trenden. Jeg vet ikke om det er jeg som ikke finner jobbene, eller om dette er en type arbeidsform som ennå ikke har tatt helt av i Norge for jobber som hører til “skilled services”.
Kjære norske arbeidsgivere. Er det jeg som er dårlig til å lete da jeg bare fant GigNow-plattformen til EY, eller er denne tankegangen med å ansette frilansere på prosjektbasis en arbeidsform som ikke helt har fått fotfeste?
Mye tyder nemlig på at mennesker som har god innsikt i hva som skal til for å tiltrekke gode talenter til norske arbeidsplasser, mener at gig-økonomien er på vei til Norge (og har vært det nå en stund). I dette intervjuet med Suzanne Courtney som er organisasjonspsykolog og direktør for strategisk vekst ved Aon’s Assessment Solutions, sier hun at:
“Flere fra generasjon Z vil være interessert i å jobbe i den økende gig-økonomien, fremfor under store bedrifter de ikke stoler på. Så hvordan kan man forsvare sitt bedriftsvaremerke ovenfor en slik generasjon?”
Jeg kunne gjerne tenke meg å engasjere meg i lengre prosjekter på deltidsbasis som frilanser hos bedrifter som trenger hjelp med sine wellbeingprosjekter i HR- avdelingen sin, i perioder hvor jeg har ekstra tid til overs mellom andre jobber. Jeg håper at dette blir enklere med tiden, og at det snart kommer flere gode løsninger på markedet slik som EY sin GigNow-plattform. Trendene og min personlige erfaringer peker på at dette vil gagne arbeidsgivere som ønsker å være relevante i fremtiden, og alle oss her ute som liker å jobbe prosjektbasert med større grad av fleksibilitet.