#1: Ukens 5 tips for bedre mental helse
Økt søvnkvalitet, pauser fra en travel hverdag, viktigheten av åpenhet rundt mental helse og hvordan skape perspektiv er alle viktige elementer i god mental helse. Her er fem ting jeg har lest, sett og tenkt på rundt disse temaene denne uken, som jeg også tror kan være relevant for andre å ta med seg inn i helgen.
1) Arbeidssøkere som er åpne om psykiske helseutfordringer får 27 prosent færre innkallinger til jobbintervju. Det viser forskning fra Velferdsforskningsintituttet NOVA på OsloMet. Jeg som selv har slitt med psykisk helse og har et lengre hull i CV-en min på flere år, har selv merket hvor vanskelig det var å komme inn igjen på arbeidsmarkedet, og finne noen som hadde troen på meg igjen. Noe som har hjulpet meg og som forskning viser, er at ledere og kollegaer kan hjelpe mennesker med psykiske utfordringer mye bare ved å fjerne stigma, skam og tabu gjennom en åpen og ærlig dialog. For min egen psykiske helse har en av de viktigste tingene vært å ha en følelse av at jeg trygt kan snakke om utfordringer, og føle meg trygg på at dette er greit. Skam trives nemlig best i hemmelighold og stillhet, og det gjør ting vondt verre.
2) Noen ganger så trenger jeg bare å få litt perspektiv på livet, og se hva andre har klart å oppnå fra mye vanskeligere situasjoner enn min egen. En sånn film som skapte mye godfølelse, perspektiv og optimisme for min del, var filmen “Hidden Figures”. Historien om tre briljante afroamerikanske kvinner ved NASA - som var hjernene bak en av de største operasjonene i historien: oppskytingen av astronauten John Glenn i bane rundt jorden.
3)Ett tips til bedre forståelse av din egen søvn gjennom ditt livsløp. En ting som jeg har lært av søvnforskningen til Matthew Walker, er at jo eldre vi blir, jo dårlige blir hjernen vår på å generere søvn. Det betyr at vi fortsatt trenger like mye søvn når vi er eldre som da vi var tidlig i voksenlivet, men at vi ikke klarer å generer den samme kvaliteten og kvantiteten. En måte jeg liker å bruke for å følge opp, og se om tiltak jeg gjør har en positiv påvirkning på søvnen min, er å måle søvnen min ved å bruke en Oura-ring.
4) Nok et tips til bedre søvn. Er du en som meg som har slitt med snorking, og store deler av livet har sovet med munnen åpen på bussen, flyet eller i senga, så finnes det mange gode argumenter i boken “Breathe” av James Nestor, for hvorfor du bør gjøre det du kan for å puste gjennom nesen mesteparten av dagen. En måte å sikre dette på er å tape munnen din med en liten bit medisintape før du sovner. Det har hjulpet meg å bli kvitt min snorking (sier samboeren min), senke min hvilepuls om natten, same redusert pustefrekvensen min på natten (målt med Oura-ringen min). Utover det føler jeg meg mer uthvilt dagen etterpå. For mer informasjon om hvorfor det å puste gjennom nesen er essensielt for god helse, kan jeg ikke anbefale boken til James Nestor sterkt nok.
5) Tid til pauser i en travel hverdag fungerer som oppladning av dine mentale batterier. Psykolog Ethan Kross, tar deg i boken Chatter gjennom noen av de positive effektene av det å tilbringe 10-50 minutter daglig ute i naturen. Det bidrar blant annet til redusert stress, bedre hukommelse, positivt humør og mer kognitivt overskudd.
Prøv en av disse tipsene nå i helgen, og se om det ikke kan gi din mentale helse et løft.